E-mail bezorgkwaliteit verbeteren met SPF en DKIM

Bij het versturen van e-mails wil je dat alles netjes terechtkomt in de inbox van je ontvanger. Om je e-mail bezorgkwaliteit te verbeteren, moet je iets doen met: SPF en DKIM. Beide zijn waardevol voor e-mailauthenticatie. Hoe? Ze voorkomen spam, spoofing en phishing. Belangrijk dus om te implementeren tijdens je mailing proces.

Geïnteresseerd in hoe je je e-mail bezorgkwaliteit kan verbeteren? Lees het hier! 

Verbeter je e-mail bezorgkwaliteit met SPF

Bij het versturen van e-mails wil je dat alles netjes terechtkomt in de inbox van je ontvanger. Om je e-mail bezorgkwaliteit te verbeteren, moet je iets doen met: SPF en DKIM. Beide zijn waardevol voor e-mailauthenticatie. Hoe? Ze voorkomen spam, spoofing en phishing. Belangrijk dus om te implementeren tijdens je mailing proces.

 

Cyber crimineel

Zo werkt SPF in 3 stappen

Stap 1: SPF-record

Als domeinbeheerder stel je vast welke e-mailservers mogen verzenden vanaf jouw domein. Dit wordt een SPF-record genoemd. Het SPF-record is onderdeel van je algehele DNS-records van jouw domein.

Stap 2: Vergelijking IP-adressen

Wanneer een e-mailserver een inkomende e-mail ontvangt. Zoekt het de regels op voor het bounce-domein (oftewel: Return-Path) in DNS. De inkomende server vergelijkt dan of het IP-adres van de afzender van de e-mail met de IP-adressen die in het SPF-record staan.

Stap 3: De beoordeling

De regels die zijn vastgesteld in het SPF-record (van het verzendende domein) worden gebruikt om het e-mailbericht te beoordelen. De ontvangende e-mailserver gebruikt deze regels om te bepalen of een e-mailbericht wordt geaccepteerd, geweigerd of op een andere manier wordt gemarkeerd.

Met het aanmaken van een SPF-record verzeker je de kans dat de door jou verstuurde e-mail succesvol terechtkomt in de mailbox van je klanten. Daarnaast heb je ook DKIM als e-mailauthenticatie. Deze wordt gebruikt voor het verifiëren van een e-mailbericht. Om erachter te komen of deze is verzonden vanaf een geautoriseerde mailserver. Hier gaan we zo dieper op in.

 

Voordelen SPF-record

  • Minder kans op ‘valse’ e-mail.
  • Betere e-mail reputatie.
  • Meer controle over uitzenden van e-mails.
  • Voorkomen dat je e-mails terechtkomen in spam.

Verbeter je e-mail bezorgkwaliteit met DKIM

DomainKeys Identified Mail of DKIM in het kort, wordt gebruikt als een e-mailbericht verificatie. Hierbij controleert het of het is verzonden vanaf een geautoriseerde e-mailserver. In dit proces gebruiken ze ‘public key cryptography’. DKIM kan je dan ook zien als een digitale handtekening. De ontvanger kan dan met dit waarmerk herleiden of de e-mail van het verzendende domein komt. Zo weet je of er iets is gemanipuleerd na het versturen van de e-mail. Dit gaat vervalsing en spam tegen.

Zo werkt DKIM in 3 stappen

Stap 1: Gecodeerde sleutel

In het DNS-records maakt de domeineigenaar een gecodeerde sleutel aan. Dit is specifiek opgemaakt als een TXT-record in de DNS-records van het domein. De verzendende e-mailserver beschikt nu over een private sleutel.

Stap 2: DKIM-handtekening

De uitgaande e-mailserver verzendt een bericht. Vervolgens genereert de server een unieke DKIM-handtekening. Het wordt toegevoegd aan de koptekst van de uitgaande e-mails.

Stap 3: Authenticatie

De ontvangende e-mailserver gebruikt de DKIM-header voor een controle. De DKIM-sleutel en de nieuwe ontvangen versie in de e-mail worden vergeleken. Als ze hetzelfde zijn, is het bericht ongewijzigd en geaccepteerd. Het is dus authentiek.

 

Voordelen DKIM

  • Verminderde kans op spoofing (wanneer derden jouw identiteit overnemen voor valse doeleinde).
  • Minder kans op manipuleren van e-mails na het versturen.
  • Betere e-mail reputatie.

De waarde van SPF en DKIM

Wanneer je e-mails verzendt, is het essentieel om SPF en DKIM te gebruiken. Deze protocollen voorkomen spam en beschermen je tegen phishing en spoofing-aanvallen. Daarnaast is het waardevol voor het beschermen van je klantrelaties en merkreputatie.

Belangrijke laatste stap: Controleer je SPF en DKIM-instellingen

Als je de SPF-en DKIM-records ingesteld hebt. Is er nog één belangrijke stap: Het controleren van de records. Gelukkig is dit heel makkelijk! Ga naar deze website en verstuur een email naar het e-mailadres dat je te zien krijgt. Daarna ontvang je een e-mail met een uitgebreid rapport. Hierin vind je of je SPF-en DKIM-records goed zijn ingesteld.

In het kort

SPF stelt e-mail afzenders in staat om te bepalen welke IP-adressen e-mails voor een bepaald domein mogen verzenden. DKIM daarentegen biedt een coderingssleutel en digitale handtekening die verifieert dat een e-mailbericht niet vervalst of gewijzigd is.

Je e-mail bezorgkwaliteit verbeteren doe je met SPF en DKIM als e-mailauthenticatiemethode. Het verhoogt je de garantie op het verzenden van veilige e-mails. Hiermee verzendt je effectievere e-mails en vergroot je je conversieratio.

 

Mocht het toch niet lukken met het plaatsten of controleren van de records? Emailmarketing Manager helpt je graag verder!

Ook interessant: